
BERTOL
WIJNEN
WIJNEN UIT KROATIË

Plavac mali
De Plavac Mali is een Kroatische inheemse druivensoort die voornamelijk geteeld wordt langs de
Dalmatische kust van Kroatië. Op de dorre, zanderige heuvels en in de hete zon, vaak staan er druivenstokken als 'plukjes' aangeplant. Ze vechten om druppels water, diep in de grond. Dat maakt het sap zo geconcentreerd. Op sommige wijnflessen staat een afbeelding van een ezel, een verwijzing naar de oogst, die in de steile, onherbergzame wijngaarden vaak met behulp van ezeltjes vroeger plaats vond.
Plavac Mali staat bekend om de productie van wijnen die rijk zijn aan smaak en een hoog gehalte hebben aan alcohol en tannine. Kroatische wijnen van deze druif zijn de rode wijnen Dingac en Postup (beide genoemd naar plaatsen op het Pelješac-schiereiland), Ivan Dolac en sveta nedilja (eiland Hvar), Bolski Plavac (eiland Brac) en de rosé Opolo.
Plavac Mali betekent 'kleine blauwe' in het Kroatisch. Lang werd gedacht dat de Plavac Mali dezelfde druif was als de Amerikaanse Zinfandel en de Italiaanse Primitivo. Dat is niet zo. De Plavac Mali is weliswaar familie, maar een andere Kroatische druif, de Tribidrag, is wel vrijwel identiek aan en de voorloper van de Zinfandel en Primitivo.